2018-09-14 22:46
Skara IBK - Skövde IBF 6-8 (2-2, 3-3, 1-3)

Skott: 29-38 (9-9, 13-12, 7-17)
Utvisningar: Skara 3x2, 1x5 Skövde 4x2

I den näst sista träningsmatchen innan seriepremiären (nästa fredag) kom så Skaras första förlust för säsongen. Derbyt lockade glädjande nog riktig storpublik (över 200 åskådare !) och de bjöds på både fartfylld och spännande innebandy.

Period 1: Skövde var tveklöst först "ur blocken" och hade gjort både 1-0, och 2-0 innan matchklockan nått upp till minut två. Första målet för övrigt från tidigare Skaraspelaren Alexander Bohman. Här kanske man kunde befara att matchen skulle kunna bli en reaktion på Skaras så fina insatser tidigare i höst. Nja vi behövde inte vara oroliga länge. Hemmalaget spelar upp sig direkt efter andra målet och börjar producera fina chanser. I en situation där Casper Johansson först krigar till sig en boll, ser han och släpper pass till en framrusande Ola Hermansson, som avancerar in i slottet och sätter 1-2. Skara får sedan chansen i power play och där hittar Emil Schöld Tobias Mörby som avslutar rappt, 2-2.

Period 2: Faktiskt samma visa igen. Hemmalaget är inte riktigt på tårna och Skövde får ledigt kliva in och återta ledningen. Man ökar sedan till 2-4 i en omställningssituation och i det spelet var man spetsiga matchen igenom. Snabb reducering från Skarabacken Anton Strandroth Frid som överraskade målvakten med ett skott som dök ner i högre hörnet. Skövde på nytt upp till tvåmålsledning där Skaras tappar markeringen framför mål. Just den här sekvensen av matchen är inte hemmalagets bästa och tränarna tar time out för att försöka rätta till bristerna. Lyckas bra då Skövde strax efter drabbas av en utvisning. I PP-spelet tar det en minut innan Alfred Åkervall gör en läcker dribbling och släpper sedan ut bollen till Emil Skillermo som avslutar direkt och så har vi 4-5, riktigt snyggt ! Bara halvminuten senare så skjuts bollen in framför Skövdekassen och på returen håller sig Anton Schöld påpassligt framme och slår in kvitteringen på tennis ! Återigen har hemmalaget hämtat ikapp och visat stark moral. Matchen även spelmässigt helt jämn inför slutperioden.

Period 3: Här är Skara betydligt mer vakna än i de två tidigare periodernas öppningsskede. Oskar Karlsson drabbas visserligen av en tvåa, men den reder hemmalaget ut på ett bra sätt.  Tobias Bergstrand gör en riktig kalasräddning som uppskattas ljudligt av den stora publiken. Man tar sedan över kommandot och i sjunde minuten  använder Olle Ahlm sin snabbhet och tar sig förbi Skövdespelare bakom kassen och bryter in framför mål och via köksvägen gör 7-6 för Skara ! Bergstrand räddar sedan återigen ett friläge. Skaras får sedan  spela 5 mot 4 en kortare stund innan det uppstår bråk intill sargen. När krutröken skingras räknar vi in en två minuters utvisning för en Skövdespelare men 2+5 minuter för Emil Skillermo (bortalaget kan nog vara tacksamma för den bedömningen av bråket). Skara har fredat sig väl i tidigare utvisningar men här orkar man inte hålla ut. Skövde gör inte mindre än tre mål (två ass från tidigare Skaraspelaren Andreas Andersson) under den tunga 5-minutersperioden och avgör matchen med det rycket. Skara försöker spela 6 mot 5 under slutminuten, men kommer aldrig riktigt nära.

Efter matchen lägger spelarna till en strafftävling för att spetsa på denna ingrediens innan allvaret börjar i respektive serie. Den matchen  i matchen vinner Skara efter mål av Tobias Mörby och Fabian Appell och Tobias Bergstrand klarade 4 av 5.

Summering: väldigt högt tempo och inlevelse för att vara en träningsmatch veckan innan serien går igång. Den stora publiken och derbykänslan bidrog säkert till detta. Hemmalaget visar återigen att man hänger med i div II lagens tempo. Man har minst lika mycket av spelet och skottstatistiken drar bara iväg lite i slutet beroende på utvisningarna. Individuellt hänger verkligen ALLA i Skara med bra i svängarna. Martin Lindkvist är precis sådär ruggigt stark och snabb i vändningarna som vi är vana att se honom när toppformen närmar sig. Vid ett tillfälle snurrade han rejält med Skövdespelare till hemmapublikens förtjusning. Anton Schöld och Casper Johansson gör sina klart bästa matcher under försäsongen, Olle Ahlm, Oskar Karlsson och Tobias Bergstrand också framträdande. De yngre kliver fram hela tiden och spelar med ett imponerande lugn i svåra situationer.

Skövde då ? svårt att sia om man verkar bättre än de andra div II lagen Skara mött under försäsongen ( Vara, Stöpen och Halna). Borde kunna bli en jämn och spännande div II även i år !

På måndag väntar Vara hemma i sista träningsmatchen, sedan börjar allvaret nästa fredag mot Smedjan. Hoppas laget inte bränt för mycket energi innan dess utan kan rida lite på vågen av det självförtroende man säkert spelat till sig under försäsongen !

Mål Skara: Ola Hermansson, Tobias Mörby, Anton Strandroth Frid, Emil Skillermo, Anton Schöld, Olle Ahlm.
Assists Skara: Casper Johansson, Emil Schöld, Alfred Åkervall