Bli medlem i Skara IBK
BLI MEDLEM
Silver för 2008 laget i Mälarenergi Cup !
2024-04-14 21:35

2008-laget som verkligen kan kalla sig cuprutinerade vid det här laget var i helgen uppe i Västerås på Mälarenergi Cup. Man var ju redan sedan tidigare Skara IBKs genom tiderna mest framgångsrika ungdomslag och man levererade verkligen även den här gången. Det var 16 lag som deltog uppdelade på fyra gruppspel. Skara kom tvåa i sin grupp och kvalificerade sig då till A-slutspel. Sedan klar vinst i kvarten mot Gävle 8-1 (efter bl.a. 4 mål av Wilmer Sjöäng), som följdes av en betydligt mer dramatisk semi där man betvingade Falun med 3-2 (två mål där av supertalangen Måns Nilsson Kjäll som är två år yngre än övriga !).

Sedan då till finalen där man åter ställdes mot det Järfälla som var laget som kom före dom i gruppspelet. Mardrömsstart där man släpper in 0-1 i första bytet, får jaga men är under 0-3 i paus. Alfred Larsson reducerar i andra perioden, men Stockholmslaget rinner iväg till en komfortabel 5-1 seger och cupvinst. Siffrorna ljuger dock om spelbilden då de våra hade fyra ramträffar och ett friläge i finalen. Men som alltid, härligt jobb boys !

Samma helg var även vårt 2013-lag uppe i Örebro på Örebrocupen, mer om detta senare i veckan !

Klart med nästa säsongs ledarstab för A-laget
2024-04-08
Johan Björkman, Olle Ahlm, Per Engström och Kristoffer Blom

Skara IBKs sportgrupp presenterade på måndagskvällen säsongen 2024/25 års ledarstab för Skara IBK A-lag. Huvudtränare blir Kristoffer Blom och Per Engström, båda med åtskilliga säsonger inom Skara IBK som spelare, men även med erfarenheter från spel i högre divisioner på annat håll. Till dessa kompletteras staben som tidigare med Johan Björkman som assisterande och Olle Ahlm som lagledare. Dessa kommer nu arbeta hårt tillsammans för att bygga nästa års spelartrupp inför den försäsong som startar under maj månad.

Mer info om lagbygget kommer under kommande veckor.

Välkomna grabbar !

Skara IBK på cuper under våren
2024-03-28 20:28

Våren 2024 representeras Skara IBK av 2008 laget i Fair Play Cup i Jönköping. Samma lag är sedan 12-14 april i Västerås och samma helg är Lag 2013 i Örebro. Lycka till alla !

Fair Play 22-24 mars

Förutsättningarna såg sådär ut när P08 skulle iväg på Fairplay Cup i helgen som gick. Det var en skadedrabbat trupp som åkte till Jönköping, Liam (bruten tumme), Max ( skadad tumme), Alfred (sjuk) så laget ställde upp med endast 11 utespelare + målvakt.

Man startade gruppspelet mot Jönköping IK där det tyvärr blev förlust med 4-1 efter en mycket jämn match. Andra matchen vann man mot Skoghall (4-0) och var då också tvungna att slå Vimmerby i sista gruppspelsmatchen för att komma till A-slutspel. Vimmerby hade imponerat i gruppspelet tidigare men Skara lyckades slå dem med 4-1. Detta innebar att laget blev tvåa i gruppen och ställdes då mot Växjö i åttondelsfinal. Detta Växjö kände killarna väl till då de senast möttes i  kvartsfinal under Gothia Cup i vintras där Växjö drog det längsta strået genom att vinna på straffar. Växjö som är ett otroligt bra lag  tar ledningen med 1-0 efter 37 sekunder. Redan efter 2,52 in i matchen kvitterar Skara genom Wilmer Sjöäng. Skaras taktik var att backa hem då Växjö är ett väldigt spelskickligt lag, försvarsspelet är riktigt bra och en bit in i andra halvlek får Skara till en kontring där Måns Nilsson Kjäll gör 2-1. Oturligt nog får Växjö in ett långskott när det återstår ca 5 minuter av matchen. Matchen slutar lika och tyvärr förlorar sedan Skara återigen på straffar.

Kommentar av Per Nilsson: Ett riktigt snöpligt slut att åka ut på straffar andra cupen i rad mot samma lag. Jag är ändå stolt över grabbarna som har visat en grym inställning och laganda under cupen. Det är alltid små marginaler när man spelar cup men vi tar nya tag för den 12:e april är det ny cup som gäller i Västerås.

Vinst i säsongsavslutningen !
2024-03-09 19:53

Fröjereds IF - Skara IBK 2-6 (1-3, 1-2, 0-1)

Skara vann på lördagen även i serieepilogen borta mot Fröjered inför en välbesökt Sparbankshall i Tidaholm (383 personer). Skara visste redan innan match att man skulle sluta på 6:e platsen i tabellen och hemmalaget skulle vid förlust inte riskera mer än att tappa 7:e platsen till Tranemo.

Skara har i några matcher på slutet varit snabba ur startblocken, såg också denna dag. Redan i den fjärde minuten hade laget gått ifrån till en 2-0 ledning efter mål från Ola Hermansson och Sebastian Evertsson. Hemmalagets reducering replikerades lika snabbt med en ny tvåmålsledning via Markus Johansson.

I andra perioden drar bortalaget iväg upp till en komfortabel 5-2 ledning (mål från Casper Johansson och Ola Hermansson igen). Matchen punkteras sedan definitivt när Linus Skillermo tidigt i sista perioden sätter 6-2 som också blir slutresultatet i en snäll match helt utan utvisningar.

Noterbart återigen att Alfred Åkervall vinner hela seriens poängliga med sina respektingivande 83 poäng ! På köpet gjorde han också storslam i klubbens rekordrullor med sina 49 mål och 34 assists !

Skaras lag skall vara stolta över sin 6:e plats där man trots några dippar övervägande hållit en bra nivå hela vägen. Viktigt att man hållit en hög lägsta nivå då denna säsong så många lag skulle tvingas till degradering inför nästa säsongs omläggning.

Målen: Ola Hermansson 2, Sebastian Evertsson, Markus Johansson, Casper Johansson, Linus Skillermo

Assists: Linus Helin och Alfred Åkervall 2, Mellvin Flodin, Timmy Gustafsson

Skott: 21-22 (5-9, 9-5, 7-8)

Publik: 383

Seger i "sudden" i sista hemmamatchen !
2024-03-01 21:54

Skara IBK - Tranemo IBK 7-6 (1-0, 3-2, 2-4, 1-0)

Det blev till slut seger i säsongens sista hemmamatch, men det satt långt inne. Precis som senast mot Fagerhult blev man varse att tremålsledningar är vanskliga. Låter mycket, men går rätt snabbt att tappa också om man börjar bjuda på lite felbeslut och slarviga pass.

Lagen tillhör seriens mittenskikt med en stor skillnad. Skara hade klarat sitt kontrakt innan matchen medan Tranemo jagas av 2-3 lag bakom sig för att undvika degradering eller kval. Skara rullar på mycket folk under matchen och fram till det absoluta slutet av andra perioden gör man det mesta bra. Men en onödig utvisning och ett sovande boxplay så var det reducerat med tre sekunder kvar av andra perioden.

I tredje perioden bytte lagen hejdlöst chanser med varandra. Tranemo fightar sig tillbaka både till 4-4 och 5-5 för att med drygt tre minuter kvar också ta ledningen med 6-5. Tungt för Skara som hade en boll på mållinjen strax innan. Hemmalaget lyckas dock kvittera i slutskedet och slutminuten blir dramatisk. Tranemo håller bollen i egen zon och väntar tills det återstår mindre än 10 sekunder för en sista attack, snabbt pass och ett skott som går i ribban bakom Skaras målvakt Gustav Ericsson.

Lagen hade nu varsin poäng och då man inte direkt strider om samma yta i tabellen, så kunde egentligen bägge lagen våga gå för det i förlängningen. Det blev Skara som tog extrapoängen när John Ershede sätter 7-6 efter 03:59 på matchklockan.

Spännande var det verkligen och bägge lagen får vara nöjda och tänka att det trots allt med liten marginal kunde slutat värre. För Tranemo kommer det vara tungt att läsa av slutskedet av matchen mellan Stöpen och Tibro. Det kan bli en dramatisk serieavslutning nästa helg !

Alfred Åkervall kan faktiskt ta även det där assistrekordet då han fick till 3 assists ikväll. Lukas Lilja hade 33 st och Alfred har nu 32 med en match kvar. Lukas får skicka någon till Tidaholm nästa helg för att kolla så det går rätt till och inte blir några "hockeyassist" eller liknande. John Ershede har för övrigt 30 assists själv och kan mycket väl lugga kedjekompisen på konfekten. Pris till bästa hemmaspelare ikväll gick till Timmy Gustafsson.

Målen: Alfred Åkervall, John Ershede 2, Martin Larsson, Fabian Appell och Sebastian Evertsson

Assists: Alfred Åkervall 3, John Ershede 2, Linus Skillermo

Utvisningar: Skara 1*2, Tranemo 1*2

Skott: 22-24 (3-6, 7-11, 10-6)

Publik: 122

Förlust igår men ny match redan imorgon !
2024-02-29 19:25

Fagerhult Habo IBK U - Skara IBK 11-6 (1-4, 7-1, 3-1)

Matcherna duggar tätt dessa sista veckor. Förlust igår kväll i den svåra bortamatchen mot serietvåan Fagerhult. Stora siffror men ännu mer noterbart var då att Skara faktiskt ledde matchen med såväl 3-0 som 5-2. Det var först i 14:e minuten i andra perioden som matchen svängde över i hemmalagets favör, men ok då då gjorde den ju det med besked också...

Nåja vi försöker glömma den bortaresan och ser i stället fram mot säsongens sista hemmamatch imorgon kväll, då Tranemo kommer på besök. Om vi förstått rätt från seriemakarna och den omdisponering av divisionerna som kommer till hösten, så skall Skara vara på säker mark redan. Däremot kan Tranemo möjligtvis ha orsak till nervositet och kan behöva mer poäng in på kontot. Skara vill å sin sida revanschera sig för förlusten igår och avsluta snyggt (i seriens sista omgång har man sedan också Fröjered borta).

En spelare i Skara som har en del kvar att spela för är Alfred Åkervall. Han har haft en makalöst bra säsong och har redan tagit över två klubbrekord (säger en del då klubben bildades 1985). Han har först passerat Niclas Nieroths poängrekord och följde sedan upp med att även passera Andreas Anderssons målrekord. Han har även en liten chans på ett tredje, och det är Lukas Liljas assistrekord. Det lyder på 33 st och "Affe" står i nuläget på 29 st. Att han sedan leder hela seriens poängliga gör inte prestationen mindre direkt !

Målen igår: Alfred Åkervall 5, Casper Johansson

Assists: John Ershede 3, Fabian Appell

Utvisningar: Skara 1*2