Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Kvällens match är inställd !
2018-09-21 15:36
På grund av rådande klass 2 varning för vädret i västra götaland så är kvällens match inställd. Vi återkommer så snart vi vet nytt speldatum.
Seriepremiär på fredag, frågor till kapten Evertsson & co
2018-09-19 19:24
På fredag kl 19.30 hemma i Vilanhallen är det så seriepremiär i div III ! på onsdagskvällen putsades det på detaljerna. Ja inte bara på planen faktiskt, lagfoto med de sprillans nya lila spelartröjorna. Ulf Ringblom och Tobias Nyman fixade med flaggor och vepor. Med andra ord så där lagom stressigt som det skall vara inför något viktigt !

Innan klubba och boll plockades fram passade vi på att ställa lagkaptenerna Sebastian Evertsson (c), Tobias Bergstrand (a), Linus Skillermo (a) och Carl Lindström (a) mot väggen för några korta frågor inför helgen:

Hade ni själva väntat er så bra spel och resultat som det blivit i alla träningsmatcherna ? ni har ändå tappat några viktiga kuggar och tagit in många nya spelare i gruppen.

Alla: bättre än väntat och det känns som att vi verkligen är på rätt väg. Linus: vi har haft en bra försäsong och kunnat fortsätta på ett bra sätt med det vi började bygga redan förra säsongen. Evert: vi har också ett gott gäng med bra stämning och det är bra killar som kommit hit, som tagits emot väl i gruppen. Tobbe: intygar att vi förberett oss väl (och han borde veta med många säsonger att jämföra med).

Finns det en risk i att ni endast mött lag från div II under försäsongen ?

Linus: visst kan tempot komma att bli lite lägre, men vi klarar omställningen Carl: tror ändå inte det spelar någon roll, för vi har inte haft en defensiv taktik mot div II lagen. Vi skall bara fortsätta spela vårt eget spel nu när vi kommer in i serien.

Vad minns ni från matcherna mot Smedjan förra året ? 

Linus: har för mig att de var stora och tunga att möta i alla fall. Carl: minns inget från dom matcherna Tobbe: många rutinerade killar, har för mig att det var svårt borta 9-9 ? och storvinst hemma 11-1 eller något (rätt i bägge fallen).

Om ni tvingas tippa tre topplag i serien och ni behöver inte gradera dom ?

Carl: Skara, Horsby och Tibro, Linus: Skara, Säven och Tibro, Tobbe: instämmer med Carls lag, Evert: Skara, Horsby och Elfhög

OK sista frågan, vad blir resultatet på fredag:

Carl: 9-3, Tobbe: 8-4, Evert: 7-3, Linus 12-1 !

Lycka till !!
Seger mot Vara i genrepet !
2018-09-17 21:56
Skara IBK - Vara IBK 5-4 (0-2, 2-1, 3-1)

Skott: 25-26 (7-5, 10-12, 8-9)

Utv: Skara 2x2, Vara 2x2

Det blev vinst i den sista träningsmatchen innan allvaret börjar på fredag hemma mot Smedjans IF. För motståndet ikväll stod Vara IBK. 

Period 1: Vara öppnade matchen bäst spelmässigt och i fjärde matchminuten tar man också ledningen (Oscar Garyd) efter en spelvändning. Man ökar på i mitten av perioden (Arvid Lundgren) och här är det ett snabbt sidledspass och skott från flank som resulterar. Hemmalagets bästa chans i första perioden var när Marcus Persson kör ett djupledspass till Alfred Åkervall men avslutet räddas av Varas keeper. Perioden spelmässigt till Vara.

Period 2: Skara får ett tidigt power play, men som ofta när man får dessa tidigt i en period så är det lite svårt att ha tillräckligt bolltempo. Vi räknar till ett kvalificerat avslut från Tobias MörbyÅkervalls passning. Hemmalaget skapar i alla fall betydligt mer i den här perioden och i tionde minuten skjuter Carl Lindström från backplats och Victor Dolk styr (på bästa hockeymanér) in skottet högt i kassen, påpassligt och snyggt ! Skara klarar sedan ett box play, men efter detta tar Vara över kommandot igen. Man skapar en räcka fina lägen men Skaramålvakten Olof Ollars gör några riktigt svettiga räddningar. Efter ett belägringsbyte så gör Arvid Lundgren sitt andra mål och ökar Varas ledning till 1-3. En ledning som reduceras av Persson i slutminuten (assist Åkervall). En tämligen jämn period.

Period 3: Tidig kvittering från hemmalaget genom Casper Johansson som snappar upp en missad passning från Varaback. Power play i mitten av perioden för Skara, inget gnistrande spel kanske, men precis när Vara blir fulltaligt så hittar Anton Schöld Alfred Åkervall som lossar 4-3 rakt upp i nättaket. Kort glädje då samme Åkervall sedan drar på sig en utvisning. Boll in framför Skaras mål och där håller sig Anton Mellegård framme och det är kvitterat igen. Ett mål till faller och det är matchens profil nummer 1 Alfred Åkervall som avgör med ett handledsskott i målvaktens första hörn, på Anton Schölds assist. Ola Hermansson har ett stolpskott med ett par minuter kvar och även Vara har ett par bra chanser innan slutsignalen ljuder. Precis som senast mot Skövde så kör man en strafftävling också och den vinner Vara med 3-2. Skaras mål av Tobias Mörby och Casper Johansson.

Precis som senast mot Vara (första träningsmatchen i augusti) så är det ganska svårt att skapa de där riktigt öppna chanserna i offensiv zon. Vara är tighta bakåt och duktiga på att ställa om. Delvis därför användes kanske inte det presspelet man visat upp i många av dom tidigare träningsmatcherna. Kanske spelade det in också att bägge lagen inte ville ta ut sig helt, då det är seriepremiärer till helgen. Utropstecken i hemmalaget målvakten Olof Ollars (förra säsongen i Vara), Alfred Åkervall (dito) och Casper Johansson.

Laget ikväll (men det vaskades om en hel del):

Olof Ollars (Adam Billman)
Linus Skillermo/Sune Nilsson-Marcus Persson/Alfred Åkervall/Carl Lindström
Martin Lindkvist/Kristoffer Billman-Casper Johansson/Ola Hermansson/Tobias Mörby
Fabian Appell/Anton Strandroth Frid-Victor Dolk/Anton Schöld/Sebastian Evertsson
Jesper Svensson/Linus Kvarndahl

Summeringen av försäsongen är inget annat än MYCKET POSITIV. Nästan så det gått för bra då det ju varit div II lag man mött hela vägen. Men nu lägger vi istället allt fokus på fredagsmatchen och Seriepremiär i div III Skara IBK - Smedjans IF kl 19:30 Vilanhallen


Förlust mot Skövde !
2018-09-14 22:46
Skara IBK - Skövde IBF 6-8 (2-2, 3-3, 1-3)

Skott: 29-38 (9-9, 13-12, 7-17)
Utvisningar: Skara 3x2, 1x5 Skövde 4x2

I den näst sista träningsmatchen innan seriepremiären (nästa fredag) kom så Skaras första förlust för säsongen. Derbyt lockade glädjande nog riktig storpublik (över 200 åskådare !) och de bjöds på både fartfylld och spännande innebandy.

Period 1: Skövde var tveklöst först "ur blocken" och hade gjort både 1-0, och 2-0 innan matchklockan nått upp till minut två. Första målet för övrigt från tidigare Skaraspelaren Alexander Bohman. Här kanske man kunde befara att matchen skulle kunna bli en reaktion på Skaras så fina insatser tidigare i höst. Nja vi behövde inte vara oroliga länge. Hemmalaget spelar upp sig direkt efter andra målet och börjar producera fina chanser. I en situation där Casper Johansson först krigar till sig en boll, ser han och släpper pass till en framrusande Ola Hermansson, som avancerar in i slottet och sätter 1-2. Skara får sedan chansen i power play och där hittar Emil Schöld Tobias Mörby som avslutar rappt, 2-2. 

Period 2: Faktiskt samma visa igen. Hemmalaget är inte riktigt på tårna och Skövde får ledigt kliva in och återta ledningen. Man ökar sedan till 2-4 i en omställningssituation och i det spelet var man spetsiga matchen igenom. Snabb reducering från Skarabacken Anton Strandroth Frid som överraskade målvakten med ett skott som dök ner i högre hörnet. Skövde på nytt upp till tvåmålsledning där Skaras tappar markeringen framför mål. Just den här sekvensen av matchen är inte hemmalagets bästa och tränarna tar time out för att försöka rätta till bristerna. Lyckas bra då Skövde strax efter drabbas av en utvisning. I PP-spelet tar det en minut innan Alfred Åkervall gör en läcker dribbling och släpper sedan ut bollen till Emil Skillermo som avslutar direkt och så har vi 4-5, riktigt snyggt ! Bara halvminuten senare så skjuts bollen in framför Skövdekassen och på returen håller sig Anton Schöld påpassligt framme och slår in kvitteringen på tennis ! Återigen har hemmalaget hämtat ikapp och visat stark moral. Matchen även spelmässigt helt jämn inför slutperioden.

Period 3: Här är Skara betydligt mer vakna än i de två tidigare periodernas öppningsskede. Oskar Karlsson drabbas visserligen av en tvåa, men den reder hemmalaget ut på ett bra sätt.  Tobias Bergstrand gör en riktig kalasräddning som uppskattas ljudligt av den stora publiken. Man tar sedan över kommandot och i sjunde minuten  använder Olle Ahlm sin snabbhet och tar sig förbi Skövdespelare bakom kassen och bryter in framför mål och via köksvägen gör 7-6 för Skara ! Bergstrand räddar sedan återigen ett friläge. Skaras får sedan  spela 5 mot 4 en kortare stund innan det uppstår bråk intill sargen. När krutröken skingras räknar vi in en två minuters utvisning för en Skövdespelare men 2+5 minuter för Emil Skillermo (bortalaget kan nog vara tacksamma för den bedömningen av bråket). Skara har fredat sig väl i tidigare utvisningar men här orkar man inte hålla ut. Skövde gör inte mindre än tre mål (två ass från tidigare Skaraspelaren Andreas Andersson) under den tunga 5-minutersperioden och avgör matchen med det rycket. Skara försöker spela 6 mot 5 under slutminuten, men kommer aldrig riktigt nära.

Efter matchen lägger spelarna till en strafftävling för att spetsa på denna ingrediens innan allvaret börjar i respektive serie. Den matchen  i matchen vinner Skara efter mål av Tobias Mörby och Fabian Appell och Tobias Bergstrand klarade 4 av 5.

Summering: väldigt högt tempo och inlevelse för att vara en träningsmatch veckan innan serien går igång. Den stora publiken och derbykänslan bidrog säkert till detta. Hemmalaget visar återigen att man hänger med i div II lagens tempo. Man har minst lika mycket av spelet och skottstatistiken drar bara iväg lite i slutet beroende på utvisningarna. Individuellt hänger verkligen ALLA i Skara med bra i svängarna. Martin Lindkvist är precis sådär ruggigt stark och snabb i vändningarna som vi är vana att se honom när toppformen närmar sig. Vid ett tillfälle snurrade han rejält med Skövdespelare till hemmapublikens förtjusning. Anton Schöld och Casper Johansson gör sina klart bästa matcher under försäsongen, Olle Ahlm, Oskar Karlsson och Tobias Bergstrand också framträdande. De yngre kliver fram hela tiden och spelar med ett imponerande lugn i svåra situationer.

Skövde då ? svårt att sia om man verkar bättre än de andra div II lagen Skara mött under försäsongen ( Vara, Stöpen och Halna). Borde kunna bli en jämn och spännande div II även i år !

På måndag väntar Vara hemma i sista träningsmatchen, sedan börjar allvaret nästa fredag mot Smedjan. Hoppas laget inte bränt för mycket energi innan dess utan kan rida lite på vågen av det självförtroende man säkert spelat till sig under försäsongen !

Mål Skara: Ola Hermansson, Tobias Mörby, Anton Strandroth Frid, Emil Skillermo, Anton Schöld, Olle Ahlm.
Assists Skara: Casper Johansson, Emil Schöld, Alfred Åkervall
Lycka till, Erik!
2018-09-12 22:28
Erik ”Ryssen” Larsson lämnar Skara IBK och fortsätter sin karriär i SSL Klubben, Mullsjö AIS! 

Vi önskar Erik all lycka och framgång !

/ Styrelsen
Nyheter från våra lag
P03, 24/09 22:09 
P03, 24/09 21:28 
P04, 24/09 08:41 
Senior, 23/09 11:58 
 
Guldsponsorer
Silversponsorer